Teoshankinta: Anna Estarriola – Transportable Altar with a Divinity (2015)

Katalonialainen kodista kotiin kannettava katolinen matka-alttari pyhittää jokapäiväisen arjen hiljaiset askareet. Nainen lakaisee lattiaa, asettelee kukkaruukkuja ja kuorii perunoita, mutta katkaisee välillä lähes vankilan kaltaisen jumalallisuuden kierteen poistumalla alttarin taakse piilotetun takaoven kautta hengähtämään. Sitten hän palaa taas katseiden kohteeksi ja koruton kuvaelma jatkuu. Jokaisessa ihmisessä piilevä pyhyys nousee esiin perinteisen mallin mukaan veistetyn alttarin äärellä. Palvonnan kohde on todellinen, tavallinen ihminen esiliinoineen ja korkokenkineen, mutta samaan aikaan myös mystinen ja kaikkialla läsnäoleva jumaluus. Molempien edessä tekee mieli painaa kunnioittavasti päänsä.

Anna Estarriola (s. 1980) yhdistelee rajoja rikkovissa mediainstallaatioissaan ja performansseissaan veistotaidetta, liikkuvaa kuvaa, tanssia, dramaturgiaa ja teknologiaa. Hänen narratiivisesti rakentuneissa teoksissaan näkyy kiinnostus ihmisten erilaisiin käyttäytymismalleihin sekä todellisuuden havainnoinnin ja kommunikaation tapoihin.

Syntyjään katalonialainen, Suomessa nyt jo yli kymmenen vuotta asunut ja työskennellyt Estarriola on valmistunut sekä Barcelonan yliopiston veistotaiteen osastolta vuonna 2004 että Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolta vuonna 2009. Myös nykytanssia opiskelleen taiteilijan töitä on nähty näyttelyissä ja esityslavoilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuonna 2015 Estarriola sai Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen Avek-palkinnon. Muun taiteellisen työskentelynsä lisäksi hän on kunnostautunut tanssiesitysten, performanssien ja lyhytelokuvien ohjaajana.

Teos on esillä kappelin urkuhuoneessa museon viidennessä kerroksessa.