Tapani Raittila

Rom Paris Saimen

 Söderlångviks museum presenterar bildkonstnären Tapani Raittilas (f. 1921) verk från 1950-talet till 2000-talet.

Utställningen Rom ‒ Paris ‒ Saimen i Söderlångviks manbyggnad för betraktaren till platser av betydelse för konstnären och människan Tapani Raittila – från de stora konststäderna i Europa till Kyläniemi vid Saimen där han tillbringade sina somrar. Tematiskt fokuserar utställningen på de för Raittila karaktäristiska motiven; porträtt, stilleben, vardagsinteriörer, nakenfigurer samt landskap. Utställningen omfattar såväl asketiska personskildringar i femtiotalets modernistiska anda som konstnärens senare och ljusare verk i olja, akvarell och grafik samt hans känsliga och elaborerade teckningar och skisser.

 

Bildkonstnären Tapani Raittila räknas till en av den finska modernismens centrala figurer. Raittila utexaminerades från Finlands konstakademis skola år 1947 och arbetade där senare som lärare under 1950- och 1960-talen. Konstnärligt sett stod han närmast de samtida konstnärerna Helge Dahlman, Tuomas von Boehm och Anitra Lucander. Den Pro Finlandia -belönade konstnären deltog flitigt i grupputställningar och höll flera separatutställningar i Finland och i utlandet. Raittila innehade talrika förtroendeuppdrag inom konstfältet, som styrelsemedlem i ett antal stiftelser, förbund och föreningar så som bl.a. Stiftelsen för Lallukka konstnärshem och Målarförbundet.

De utställda verken är inlån från privata hem.

 

Kati Immonen

Flora

På Café Vivan i Söderlångvik ställer Kati Immonen ut sina fascinerande akvareller.

I utställningen Flora förenar Kati Immonen den finska skogen med blomsterarrangemang i små korgar. Den vilda skogens element, så som lav och ”vinterns väktare” (fjolårets förvissnade växter) tämjs i hennes arbeten till trösterika miniatyrvärldar; naturupplevelser som man i lugn och ro kan iaktta, i skydd från naturens grymma krafter.

     Kati Immonen (f.1971) som bor och arbetar i Åbo använder akvarelltekniken mångsidigt genom att skickligt kombinera skiktmåleri med lekfullhet. Hon utexaminerades från Åbo ritskola 1997 och har hållit flera utställningar både i Finland och i utlandet.