Grundrenoveringen av den år 1936 invigda biografen Bio Rex slutförs i maj 2018. Den anrika biografens regelbundna filmverksamhet kommer att bedrivas av Korjaamo Kino. Biografen är en central del av Amos Rex, men Restaurang Lasipalatsi kommer i sin tur att ansvara för uthyrningen till företag och samfund. Bio Rex kommer också att användas för museets egna evenemang med tvärkonstnärligt innehåll. Det egentliga museet med sina underjordiska utställningsutrymmen öppnas i augusti 2018.

”Regelbundna filmförevisningar är ett ypperligt komplement till Amos Rex mångsidiga helhet. Vårt mål är att museet ska bli en träffpunkt för vänner av olika konstformer”, poängterar Amos Rex museichef Kai Kartio.

Korjaamo Kino som har två biosalonger i kulturcentret i Tölö kommer att bedriva den regelbundna filmverksamheten i Bio Rex. Föreställningarna äger i huvudsak rum under veckosluten, men privata och specialförevisningar hålls också på vardagarna. Biografens tekniska utrustning kommer att vara unik för hela Finland. Förutom 4K-projicering kommer man att också kunna visa filmer med en mera ovanlig 70 mm projektor.

På repertoaren finns såväl internationella kvalitetsfilmspremiärer som mångsidig inhemsk produktion. Opera-, balett- och konsertfilmer kommer att ingå i standardrepertoaren liksom också filmklassiker. I Bio Rex kommer man även att följa upp teman som är aktuella i Amos Rex utställningar. Bio Rex kommer dessutom att återta sin position som huvudscen för större festivaler såsom Kärlek & Anarki.

”Bio Rex har varit en betydelsefull festivalscen för mig och alla andra som har ett passionerat förhållande till filmen. Det är fantastiskt att den enastående funkisbiografen återigen efter en längre paus kommer till aktiv användning som biograf”, säger Sara Norberg, Korjaamo Groups verkställande direktör.

För renoveringen av Bio Rex svarar arkitektbyrå JKMM i samarbete med Helsingfors stadsmuseum. Den centrala målsättningen har varit att bevara och återställa den ursprungliga, unika funkisbiografen och samtidigt göra den mera mångsidigt användbar. Teaterns foajé ansluts i framtiden till den stora aulan på Mannerheimvägens sida. I själva salongen byggs en scen framför vita duken, och de fyra främsta bänkraderna lagras. Salongens stolar restaureras, och föreställnings- och konferenstekniken förnyas. 

”Ett krav som gått som en röd tråd igenom planeringen är att de olika utrymmena ska kunna utnyttjas effektivt och smidigt – de ska kunna fylla många olika slags gruppers behov”, säger Amos Rex programchef Kaj Martin.

Bio Rex utvidgade utrymmen kan utnyttjas mångsidigare än tidigare för olika stora fester, seminarier och företagsevenemang. De nya, mera flexibla lösningarna gör att utrymmena kan anpassas till olika stora evenemang med alltifrån 100 upp till närmare 1000 deltagare. Uthyrningen av lokalerna för olika företagsevenemang har redan inletts.

”Jag är gränslöst glad över hur stiligt och ändamålsenligt Bio Rex utrymmen har renoverats, och för hur Amos Rex kulturkomplex ska liva upp stadsbilden i Helsingfors. Jag är säker på att våra kunder kommer att bli förtjusta över vilka möjligheter de autentiskt renoverade och varierande utrymmena erbjuder. Miljön är stimulerande och inbjuder människor till att trivastillsammans”,säger Joonas Keskinen, Restaurang Lasipalatsis verkställande direktör.

 

Tilläggsuppgifter och intervjuförfrågningar:

Amos Rex, kommunikations- och marknadschef Timo Riitamaa

tel. 041 529 2620, timo.riitamaa@amosanderson.fi

Korjaamo Group, verkställande direktör Sara Norberg

tel. 040 591 6171, sara.norberg@korjaamo.fi

Restaurang Lasipalatsi, verkställande direktör Joonas Keskinen

tel. 040 738 4087, joonas.keskinen@ravintolakolmio.fi