Jalmari Ruokokoski

1886 –1936

Jalmari Ruokokoski är känd som den första verkliga bohemkonstnären i Finland, en underhållare och clown som älskade fester, cirkus och teater. Hans karriär fick i början av 1910-talet en flygande start tack vare de framgångar han hade med sina talrika färgsprakande expressionistiska målningar.

I slutet av 1912 reste han tillsammans med sin målarkollega Juho Mäkelä till Danmark där de inhystes hos skräddarmästaren Rydeng i Helsingör. Rydeng var Tyko Sallinens gamla vän och en konstsamlare hos vilken även andra nordiska och finländska konstnärer fått rum och ateljé. Ruokokoski greps av en intensiv målariver. Under fem veckor målade han 59 tavlor av vilka många var porträtt av familjen Rydeng bl.a. av den matronaliknande fru Rydeng i Amos Andersons konstmuseum.

I början av 1913 återvände Ruokokoski till Helsingfors och i februari 1914 ordnade han en utställning i Ateneum som väckte mycket rabalder. Alla sextio målningar som han ställde ut såldes. Omtumlad av framgången började konstnären, som hade en viss fallenhet för starka drycker, att festa grundligt. Detta pågick i veckor tills hans pengar tog slut och samtidigt hans äktenskap med cirkuskonstnären Elvira.

Den oroliga Ruokokoski reste redan samma år till Paris. Konstnären som hemfallit åt dryckenskap fick inte till stånd annat än några landskap och porträtt. Det talande och något gåtfulla självporträttet härstammar även från denna resa. Porträttet är utfört i Ruokokoskis typiska spontana och skissartade teknik. I modern anda lämnade han bl.a. delar av bakgrundskartongen blottad. Ruokokoski framträder här något surögd och vresig. Hans grönaktiga och bleka ansikte vittnar om illamående och depression. I bakgrunden målade han två svävande nakna kvinnor. Är de hans musor eller hans furier som bragt honom i fördärvet? Ruokokoski som vanligen var en utåtriktad sällskapsmänniska avslöjade i självporträtten sina mörkare sidor. Ofta skildrade han sig själv som allvarlig och stundom överlägsen. Tolkningarna påminner om Edvard Munchs upprivande självuppgörelser.