Kuvanveistäjä Zoltán Popovitsin (s. 1940) retrospektiivinen näyttely on nähty viimeksi 25 vuotta sitten Helsingin kaupungin taidemuseossa. Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Amos Andersonin taidemuseon ensimmäiseen ja kuudenteen kerrokseen sekä museon seinien ulkopuolelle Forum Platformille levittäytyvä näyttely esittelee monipuolisen tekijän tuotantoa puolen vuosisadan ajalta.

Suomessa vuosikymmeniä asunut ja sittemmin synnyinmaahansa Unkariin asettunut taiteilija ei pitäydy tietyssä materiaalissa tai tekniikassa, saati sitten mittakaavassa: näyttelyssä on esillä teoksia miniatyyripronssimaisemista kookkaisiin puu- ja teräsveistoksiin saakka. Puu eri muodoissaan on kuitenkin näyttelyn kantava teema, joka elää teoksissa kuolemanjälkeistä elämäänsä niin Pietàn (2016) merenpohjasta nostetussa ikivanhassa laivan kylkipuussa kuin useiden teosten sileäksi kiillotetuissa manteli-, päärynä- ja eebenpuisissa pinnoissakin.

Silmiä vailla olevat tyylitellyt kasvot ovat toistuneet Zoltán Popovitsin tuotannossa aina 1970-luvulta asti. Sama ilmeetön muotti on taipunut välillä linnun hahmoon, välillä ammoin kuolleen runoilijan muotokuvaksi. Näyttelyssä on esillä useita kasvoveistoksia, varhaisimpana Kuin pilvi housuissa (1976) ja viimeisimpänä Houkutuslintunaamio (2016). Yllättäen silmien ja sitä kautta katsekontaktin puuttuminen aikaansaa levollisen, jopa turvallisen vaikutelman. Popovits ei halua selittää teoksiaan liikaa, vaan tarjota katsojalle tiettyjen viitteellisten perussymbolien avulla alustan, jolle tämä voi projisoida omia mielleyhtymiään. Anonyymiydessään ajattomien veistosten äärellä seisova katsoja siirtyy yleisestä yksityiseen tilaan – henkilökohtainen kokemuspohja viimeistelee kunkin teoksen kokonaiseksi. Teosnimet avaavat nekin toki moninaisia historiallisia, kulttuurisia ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

Esillä olevien veistosten erilaiset pinnat ja materiaalit kutsuvat katsomisen lisäksi myös koskettamaan. Näyttelyyn järjestetään osallistavia opastuksia, joissa oppaan johdolla saadaan osaan teoksista tutustua keskustelun lisäksi koskettamalla. Erilliselle tasolle on aseteltu muutama puuveistos, joita saa koskettaa myös käydessään näyttelyssä ilman opasta.

Yleisöopastukset: suomeksi keskiviikkoisin kello 17.30, ruotsiksi maanantaisin kello 16.30.

Opastukset ryhmille tilauksesta: 050 4677313, museum@amosanderson.fi. Tarjolla myös näkövammaisille suunnattuja kuvailutulkkausopastuksia.