Veden varassa – Islantilaistaiteilijoita Suomen rannikoilla on laajin koskaan koskaan toteutettu islantilaistaiteilijoiden näyttely Suomessa. Pro Artibus -säätiön järjestämä suurnäyttely jatkaa säätiön tuottamien pohjoismaisten nykytaidenäyttelyiden sarjaa. Veden varassa levittäytyy Amos Andersonin taidemuseon lisäksi kolmeen muuhun näyttelytilaan ja Tammisaaren kaupungin alueelle kesällä 2016. Veden varassa – Islantilaistaiteilijoita Suomen rannikoilla näyttelyn kuraattori on Juha-Heikki Tihinen.

Näyttelyn teemana on veden ja ihmisen välinen suhde. Lähtökohtana on veden merkitys islantilaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Meri on ollut niin Islannissa kuin Suomessakin sekä erottava että yhdistävä tekijä. Läpi ihmiskunnan historian kysymys vedestä ja sen käytöstä, sen omistus ja vaaliminen ovat olleet tekijöitä, jotka kietoutuvat niin kulttuuriin, kauppaan, teollisuuteen kuin taiteeseenkin. Arkipäiväinen teema, ihmisen riippuvaisuus vedestä, on hyvä lähtökohta näyttelylle, joka esittelee islantilaisen nykytaiteen moninaisuutta ja rikkautta.

Näyttely leviää eri paikkakunnille ja näyttelytiloihin kuin saaristo. Veden varassa on esillä Helsingissä Amos Andersonin taidemuseossa ja Forum Box -galleriassa. Tammisaaressa näyttely on nähtävissä Galleria Elverketissä, Villa Schildtissä ja kaupungin alueella. Jokainen näyttelyosuus on suunniteltu näyttelytilan luonteen huomioiden. Näyttelyn taiteilijat edustavat islantilaisen nykytaiteen monimuotoista kurittomuutta: Valintoja on ohjannut vahvemmin kiinnostus islantilaisten taiteilijoiden välisiä eroja kohtaan kuin kansallisten yhteneväisyyksien etsintä.

Näyttelyn taiteilijat edustavat eri sukupolvia ja lähestymistapoja, mutta he kaikki ovat työskennelleet veden kanssa jo aiemmin. Amos Andersonin taidemuseossa esillä ovat Steinunn Gunnlaugsdóttir, Ásdís Sif Gunnarsdóttir, Hekla Dögg Jónsdóttir, Sirra Sigrún Sigurðardóttir ja Rúrí.

Näyttelyn nimeen sisältyy pienoinen sanaleikki. Suomeksi veden varassa tarkoittaa riippuvaisuutta vedestä, mutta myös veteen joutumista ja siellä olemista, ja implisiittisesti pinnalla pysyttelyä. Ruotsiksi näyttelyn nimi trampa vatten viittaa lähinnä veden pinnalla pysyttelyyn. Englannin By water liittyy veden äärellä olon lisäksi siihen, kuinka asiat kuljetetaan veden avulla, vesitse tai vesiteitse. Kolmikielinen nimi on myös suunnattu niille, jotka ovat kolmen kielen kanssa tekemisissä päivittäin. Monikielisyys sopii pienille kansoille, jotka joutuvat kommunikoimaan usein myös muulla kuin äidinkielellään.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan englanninkielinen julkaisu, joka sisältää näyttelyn oheistekstejä, Islannin ja Suomen nykytaidekenttää esitteleviä artikkeleja ja Ásdís Sif Gunnarsdóttirin sanataideteoksen.