Amos Andersonin taidemuseossa avautuu 26. helmikuuta arkkitehti ja kuvataiteilija Stuart Wreden näyttelykokonaisuus. Näyttelyssä on esillä teoksia 1960-luvun lopulta aina tähän päivään asti. Kokonaisuuden keskiössä ovat veistokset, joista muutama on juuri tähän näyttelyyn toteutettuja, mutta mukana on myös suuri joukko luonnoksia, valokuvia ja filmejä aiemmin toteutuneista tai kokonaan toteutumatta jääneistä projekteista. Näyttelyn avainteos on sille nimensä lainannut The Garden of Life, Elämän puutarha, josta on esillä pienoismalli, elokuva, luonnoksia ja valokuvia.

Stuart Wrede, s. Helsingissä 1944, muutti 1957 Yhdysvaltoihin, jossa vietti nuoruusvuotensa ja opiskeli sitten arkkitehdiksi Yalen yliopistossa. Wreden aloitteesta 1969 yliopiston kampukselle pystytettiin maamerkiksi Claes Oldenburgin ensimmäinen suurikokoinen veistos Lipstick. 1978 Stuart Wrede kuratoi ruotsalaisen arkkitehdin Gunnar Asplundin näyttelyn New Yorkissa sijaitsevaan Museum of Modern Art’iin (MoMA). Vuosina 1985–1992 hän toimi samaisen museon arkkitehtuuri- ja designosaston kuraattorina ja johtajana. Wrede on myös kotimaisen taiteilijaryhmä Elonkorjaajien jäsen. Vuodesta 2003 lähtien hän on asunut jälleen Pohjolassa ja viettää aikaansa sekä Loviisassa että Tukholmassa.

Jo varhaisessa tuotannossaan Stuart Wrede oli kiinnostunut kuvaan ja muotoon kätkeytyvistä viesteistä ja kuinka ne herättävät katsojassa tunteita ja ajatuksia ja toimivat katsojan aiempien kokemusten tulkkeina. Eräällä matkallaan Helsinkiin 1970 Wrede tarkkaili kuinka autolautta työntyi jäätä vasten ja teki havainnon, josta tuli hänen myöhemmän työskentelynsä päälinja: veden ja jään ikuisen kiertokulun tutkiminen. Kuvataiteilijan urallaan Stuart Wrede on aina työskennellyt mittavien projektien parissa. Sisältönä on usein ekologisuus, ja kriittinen kysymyksenasettelu pohtii ihmisen suhdetta luontoon.

Stuart Wreden tavoitteena on ollut summata yhteen hänen 35-vuotinen uransa yhdessä suuressa teoksessa. The Garden of Life on filosofinen kiven, veden, jään ja vehreyden liitto, joka antaa katsojalle mahdollisuuden kurkistaa ihmisaivojen sisään ja kohdata ne voimat ja määreet, jotka muovaavat meistä meidät.

Yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin kello 17.30 ja ruotsiksi maanantaisin kello 16.30.