Tapani Raittila                                         

Rooma Pariisi – Saimaa

Söderlångvikin museossa esitellään kuvataiteilija Tapani Raittilan (s. 1921) tuotantoa kuudelta vuosikymmeneltä, 1950-luvulta 2000-luvulle saakka.

Rooma – Pariisi – Saimaa -näyttelyssä Söderlångvikin kartanon päärakennuksessa liikutaan Tapani Raittilalle merkittävissä paikoissa Euroopan tärkeistä taidekaupungeista Saimaan Kyläniemeen, missä taiteilija vietti kesiään. Temaattisesti näyttely keskittyy Raittilalle ominaisiin aiheisiin: muotokuvaan, asetelmaan, arki-interiööriin, alastonfiguuriin sekä maisemakuvaan. Esillä on niin 1950-luvun modernismin hengessä tyyliteltyjä niukkasävyisiä henkilökuvia kuin taiteilijan myöhempään tuotantoon kuuluvia kepeitä öljy-, vesiväri- ja grafiikan töitä sekä herkäntarkkoja piirustuksia ja luonnoksia.

Taidemaalari Tapani Raittila luetaan suomalaisen modernismin keskeisiin vaikuttajiin. Raittila valmistui Suomen taideakatemian koulusta vuonna 1947 ja toimi vanhassa opinahjossaan myöhemmin myös opettajana vuosina 1957-1964. Tapani Raittilan läheisinä hengenheimolaisina pidetään aikalaisia Helge Dahlmania, Tuomas von Boehmia sekä Anitra Lucanderia. Muun muassa Pro Finlandia -palkitun taiteilijan töitä on ollut runsaslukuisesti esillä niin ryhmä- kuin yksityisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Raittilan aktiivisuutta taidekentällä ilmentävät lisäksi useat luottamustoimet taidealan eri säätiöiden, liittojen ja yhdistysten, kuten esimerkiksi Lallukan taiteilijakodin säätiön ja Taidemaalariliiton, hallituksissa.

Näyttelyn teokset on lainattu yksityishenkilöiltä.

 

Kati Immonen

Flora

Söderlångvikin Café Vivanissa on esillä Kati Immosen taidokkaan vangitsevia vesiväritöitä.

 Kati Immosen Flora -näyttelyssä on saatettu yhteen suomalainen metsä ja pieniin koreihin istutetut kukka-asetelmat. Taiteilijan töissä villin metsän elementit jäkälistä talventörröttäjiin kesytetään lohdullisiksi pienoismaailmoiksi; luontokokemuksiksi, joita voi tarkastella suojassa julmilta luonnonvoimilta.

Turussa asuva ja työskentelevä Kati Immonen (s.1971) käyttää vesiväriä monipuolisesti, hyödyntäen taitavasti sekä kepeyttä että kerroksellisuutta. Kati Immonen valmistui Turun piirustuskoulusta vuonna 1997. Hänen töitään on ollut laajasti esillä sekä Suomessa että ulkomailla.