Anu Tuominen – Kuulas valkea, läpäisemätön vihreä

Amos Andersonin entinen kesäresidenssi avautuu uudessa valossa taiteilija Anu Tuomisen (s. 1961) tulkitsemana kesällä 2016.

Kuulas valkea, läpäisemätön vihreä -näyttelyssä monimerkitykselliset installaatiot soluttautuvat runsaslukuisina Söderlångvikin päärakennukseen ja kartanon pihapiiriin. Ars Fennica palkittu (2003) taiteilija Anu Tuominen käyttää teoksissaan käsitöitä sekä kirpputoreilta ja luonnosta löytämiään yksinkertaisia esineitä, jotka saavat yllättäviä merkityksiä teosnimien ja leikkisän esillepanon myötä. Pienillä arkiesineen muotoon, väriin, aineeseen tai käyttötarkoitukseen liittyvillä muutoksilla Tuominen luo ennalta arvaamattoman taikatempun.

Näyttelyn työstäminen henkilöhistorialliseen museoon on merkinnyt taiteilijalle niin Amos Andersonin elämäntarinaan uppoutumista kuin kartanorakennukseen ja sen tunnelmaan kotiutumista. Kesän 2016 näyttelyssä Söderlångvikin museon kävijät voivatkin etsiä teoksia mitä ihmeellisimmistä paikoista: takan uumenista, pöydän alta tai itsensä kartanon herran sängyltä.

Päärakennuksessa on lisäksi nähtävillä Amos Andersonin oma taidekokoelma.

 

Teija Lehto – Omenaista

Taidegraafikko Teija Lehdon (s. 1965) töitä on esillä entisessä navettarakennuksessa sijaitsevassa Café Vivanissa.

Paimiossa asuvan Teija Lehdon Omenaista-näyttely kuvaa arjen tunnelmia ja yksityiskohtia herkullisen värikylläisesti. Söderlångvikin omenatarhojen innoittamana jokapäiväisten aiheiden läpileikkaavana teemana toimii omena eri olomuodoissaan.

Taiteilijan suhde omenaan on konkreettinen, mutta tunnepitoinen. Omenapuut hedelmineen merkitsevät hyötyä ja talvea varten purkitettua hilloa – kukkiessaan ne herättävät meissä kesän. Teoksissa tarkastellaan lisäksi muotoa; staattisen pyöreä hedelmä, narumainen luikerteleva kuori ja lasissa omenanmehun loput.

Näyttely koostuu pääosin taiteilijalle ominaisista puupiirustuksista, joiden lisäksi esillä on vanerilevyille kaiverrettuja ja maalattuja, barokin tunnelmia heijastelevia pieniä pyöreitä asetelmia.