Minulle kuiskaus on monesti voimakkaampi kuin huuto.

– Kuvataiteilija Ville Andersson

 

Keväällä 2017 nähdään viimeistä kertaa museon omia kokoelmia ripustettuna Yrjönkatu 27:n näyttelyhalliin. Kokoelmanäyttelyllä kunnioitetaan taiteilijan ikiaikaista pyrkimystä tavoittaa ilmaisunsa ydintä. Samalla katsoja haastetaan pohtimaan rajallisen rekisterin taidetta.

Riisutussa on esillä maalauksia, piirustuksia, installaatioita ja assemblaaseja 1960-luvulta aina 2010-luvulle asti. Teoksia yhdistää tavalla tai toisella karsittu ilmaisutapa. Taiteellinen prosessi voidaan tiivistää sarjaan taiteilijan tekemiä valintoja joko lisätä tai poistaa; hän saattaa pelkistää rajaamalla esimerkiksi palettiaan, välineitään tai aihettaan. Pois otettu jättää kuitenkin aina jonkinlaisen jäljen itsestään ja ohjaa teoksen tulkintaa, mikä luo eräänlaista poissaolon läsnäoloa.

Näyttely houkuttelee miettimään, mitä kaikkea yksinkertaistaminen voi merkitä. Stiina Saariston suurenmoinen Last Man Standing (2007-2008) vaikuttaa ensisilmäyksellä kaikkea muuta kuin riisutulta, mutta sen harkitussa monokromaattisuudessa on ainutlaatuista ja vakuuttavaa voimaa. Taiteilija Jan Olof Mallander on teoksessaan Wang (1981) toistanut hiilenpalasella piirtämäänsä kuviota niin rituaalinomaisesti, että aihe on ikään kuin pyyhkiytynyt pois, saatellen sekä taiteilijan että katsojan lähes suggestiiviseen tilaan. Monet näyttelyn töistä on jätetty vaille nimeä, mikä on sekin eräs tapa yksinkertaistaa ja vapauttaa teos narratiivista, esittävyydestä sekä valmiiksi määritellyistä tulkinnoista.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään maanantaina 6. maaliskuuta klo 16.30–18 keskusteluilta, jossa kuvataiteilija Ville Andersson ja muotisuunnittelija Samu-Jussi Koski käsittelevät mustan värin merkitystä omilla aloillaan. Keskustelun moderaattorina toimii muodintutkimuksen dosentti, FT Anna-Mari Vänskä.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat: Ville Andersson, Göran Augustsson, Stig Baumgartner, Juhana Blomstedt, Marja Blomster, Elina Brotherus, Kari Cavén, Saara Ekström, Pekka Hepoluhta, Veikko Hirvimäki, Ahti Lavonen, Leena Luostarinen, Olli Lyytikäinen, Kimmo Kaivanto, Harry Kivijärvi, Jan Olof Mallander, Elina Merenmies, Lars-Gunnar Nordström, Thomas Nyqvist, Antti Oikarinen, Caroline Pipping, Taneli Rautiainen, Eino Ruutsalo, Stiina Saaristo, Kim Simonsson, Mari Sunna, Magdalena Åberg ja Veronica Österman.

Ruotsinkieliset yleisöopastukset maanantaisin klo 16.30 ja suomenkieliset keskiviikkoisin klo 17.30.