Helmikuun viimeisenä päivänä aukeaa Amos Andersonin taidemuseossa laaja sveitsiläisen taiteilijan Jean Tinguelyn näyttely.

Jean Tinguely (1925–1991) oli yksi 1900-luvun jälkipuoliskon vaikutusvaltaisimmista modernisteista, jonka taide jättää harvoin ketään kylmäksi. Hänen niin älyyn kuin tunteisiin vetoava taiteensa on katselijalle unohtumaton elämys. Kapinallinen Tinguely oli voimakas persoona. Hänet tunnetaan motoroiduista ja meluavista, karnevalistisista koneveistoksistaan. Teoksia on museoiden kokoelmissa ja puistoissa ympäri maailmaa, mutta Suomessa hänen töitään on nähty vain muutamia. Amos Andersonin taide-museossa on esillä kolmisenkymmentä koneveistosta, sekä piirustuksia ja valokuvia. Kokonaisuutta täydentää valikoima elokuvia, jotka valottavat Tinguelyn aktioita, mm. itse itsensä tuhoavasta veistoksesta Nevadan autiomaassa vuonna 1962.

Jean Tinguelyn taide on täynnä absurdia leikkiä ja mustaa huumoria. Taustalla on kuitenkin vakava, kriittinen asenne teollista yhteiskuntaa ja sen tuottamia jätevuoria kohtaan. Tinguely olikin pioneeri materiaalinkierrätyksessä. Hänen romusta ja sähkömoottoreista koostuvat veistoksensa ovat rujon-kauniita tunnuskuvia alati liikkeessä olevasta modernista maailmasta.

Näyttely on tehty yhteistyössä Baselissa sijaitsevan Museum Tinguelyn kanssa. Valtaosa teoksista tuleekin taiteilijan suuren nimikkomuseon kokoelmista. Muutama työ on lainattu myös Tukholman Moderna Museetista. Esillä oleva valikoima on räätälöity Amos-museon tiloja varten. Näyttelyn varhaisimmat työt ovat Tinguelyn uran alkutaipaleelta 1950-luvulta, viimeisimmät 1980-luvun lopulta. Kohokohtia ovat mm. pulloja rikkova kone Rotozaza II, kunnioitusta herättävä Hannibal II sekä suurikokoinen, kahdesta formula-autosta koottu Pit-Stop. Mukana on myös muutama Tinguelyn yhteistyössä valmistama veistos, mm ystävänsä Yves Kleinin ja vaimonsa Niki de Saint Phallen kanssa tehdyt teokset.

Näyttelyn yhteydessä julkaistava kirja sisältää artikkelit Petr Rehorilta ja Björn Springfeldtilta sekä muisteloita Jean Tinguelyn henkilökohtaisesti tunteneelta kuvanveistäjä Birgitta Aralta. Näyttelyn yhteydessä järjestetään työpajoja koululaisille. Yleisöopastukset: suomeksi keskiviikkoisin kello 17.30, ruotsiksi maanantaisin kello 16.30. Opastukset ryhmille tilauksesta: 09 6844460, museum(at)amosanderson.fi.

The Jean Tinguely exhibition in collaboration with Museum Tinguely, Basel, a cultural commitment by Roche.

Poikkeavat aukioloajat: 17.4. 10–17, 18.4. suljettu, 19.4. 11–17, 20.4. 11–17, 21.4 11–17, 30.4. 10–17, 1.5. suljettu