Sumuisen ja kostean marraskuun lopulla löytyy Kaivopuiston rannasta hyisen meren syleilystä nuoren naisen ruumis. Ohueen leninkiin ja silkkisukkiin pukeutunut neito nimetään lehdistössä Kaivopuiston Kaunottareksi. Kuka on tuo pitkäsäärinen neitokainen ja mitä hämyisten kivikortteleiden suojissa on tapahtunut? Kaupungin kiireinen poliisikunta saa uuden murheellisen rikoksen selvitettäväkseen.

Helsinki Noir on jännittävä, uudenlainen näyttelykonsepti, jossa katsoja pääsee osaksi rikosdraamaa. Näyttelyssä on fiktiivinen, mutta osin rikoshistorialliseen taustaan nojaava dramaturgia. Tapahtumapaikkana on 1930-luvun lopun Helsinki, voimakkaasti kasvava ja vilkas pääkaupunki. Myös katsoja voi halutessaan osallistua rikoksen ratkaisemiseen.

Helsinki Noir yhdistää visuaalisessa sisällössään 1900-luvun alun modernismin ja nykytaiteen. Näyttelyn rungon muodostaa valikoima Suomalaisten Taidesäätiöiden yhdistyksen jäsenten kotimaista modernismia ja sen taiteilijoita ovat mm. Birger Carlstedt, Ragni Cawén, Marcus Collin, Ragnar Ekelund, Väinö Kamppuri, Ali Munsterhjelm, Yrjö Ollila, Juho Salminen, Santeri Salokivi ja Sam Vanni. Nykytaiteen edustajaksi näyttelyyn on kutsuttu mukaan vuoden 2013 nuori taiteilija Jarno Vesala (s. 1977). Yhdessä Krister Gråhnin kanssa Turku Biennaalin 2015 voittanut Vesala on tullut tunnetuksi mystisistä ja jännittävistä installaatioistaan. Sellainen on myös varta vasten Helsinki Noiriin rakennettu Verhon takana. Tiivistunnelmainen tilateos ampuu lähtölaukauksen tarinalle, joka kulkee pitkin kaupungin rantoja ja kaikuisia katukuiluja. Dokumenttidekkarin tapaan kirjoitettu näyttelyn käsikirjoitus ja luvuittain ryhmitellytteoskokonaisuudet kuljettavat tarinaa eteenpäin.

Näyttelyn on tuottanut Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys (STSY) ja sen kuraattorina on toiminut Amos Andersonin taidemuseon näyttelypäällikkö Susanna Luojus.