Generation 2017 -näyttelyssä esitellään 15–23-vuotiaiden nuorten nousevaa taidetta. Näyttelyn muodostavat 42 rohkeaa tekijää, jotka valittiin avoimen teoshaun kautta yli tuhannen ehdotuksen joukosta. Monipuolinen kokonaisuus koostuu keskenään hyvinkin erilaisista teoksista, jotka tukevat ja kommentoivat toisiaan ja ovat dialogissa toistensa kanssa. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat käsittelevät teoksissaan tuoreella tavalla omaa ympäristöään ja yhteiskunnan ilmiöitä – asioita ja tunteita, jotka he kokevat merkityksellisiksi.

Näyttelyn teoksista välittyy itsevarmuus ja rohkeus. Aikuisuuden lailla nuoruuskaan ei ole koskaan yksiselitteistä tai yhdenmukaista, aiheet polveilevat arkipäiväisistä huomioista aina pohdiskeleviin ajatuksiin yhteiskunnallisista epäkohdista tai muotokuviin ystäväpiiristä. Samanaikaisesti teoksissa on herkkyyttä ja autenttisuutta: ne antavat kokonaiskuvan siitä, miten päiväkirjamaisesti omaa elämää tutkitaan esimerkiksi liikkeen, siveltimen, videon, tekstiilin, kameran, kynän tai digitaalisen piirroksen välityksellä.

Generation 2017 mahdollistaa monelle näyttelyn osallistujalle ensikosketuksen taidemaailmaan, toisille se taas saattaa kirkastaa omia ajatuksia taiteilijan tien alkutaipaleella. Itsensä ja teostensa altistaminen yleisön ja asiantuntijoiden eteen vaatii jokaiselta tekijältä rohkeutta, joka toivon mukaan myös kannustaa muita taiteenteon äärellä vielä epäröiviä kokeilemaan avoimesti omia ideoitaan. Taiteen mahdollisuudet ovat rajattomat, mutta samalla taiteilijat joutuvat tekemään alituiseen valintoja esimerkiksi tekniikkaan tai teemaan liittyen. Generationin taiteilijoiden hahmotellessa niin omia kuin teostensa rajoja meillä muilla on tilaisuus tutkia, miten muuttumattomina, mutta samanaikaisesti uudistuneina taiteen moninaiset muodot ja aiheet tulevat näyttelyssä esiin.

Osa näyttelyn teoksista sijoittuu museon ovien ulkopuolelle, nettiin tai kaupunkitilaan: esimerkiksi Forum Platformilla Forumin kauppakeskuksen ylimmässä kerroksessa nähdään Lumi Tuomen videoinstallaatio Identity (2016). Kesällä näyttelyn teoksia voi tulla tutkailemaan museolla arkipäivisin työskentelevien keskusteluoppaiden kanssa. Näyttelyssä mukana olevia performansseja pääsee kokemaan mm. Helsinki-päivänä 11.–12.6. sekä Taiteiden yönä , tarkemmat aikataulut löytyvät museon nettisivuilta. Jokaiseen näyttelyn taiteilijaan voi tutustua instagramissa @generation2017exhibition.

Näyttelyn kuraattorina toimii Laura Köönikkä ja se järjestetään yhteistyössä Amos Andersonin taidemuseon, Helsingin kaupungin ja Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiön kanssa. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Generation 2017 Amos Andersonin taidemuseolla 19.5.–3.9.2017

www.facebook.com/generation2017exhibition/

www.instagram.com/generation2017exhibition/

http://www.generation2017.fi/

Generation 2017 -näyttelyn taiteilijat ovat:

Oona Autio
Felix Bade
Felix Bardy
Ella Eskola
Charlotte Forsgård
Annina Fremgen
Alexander Ginlund
Svante Gullichsen
Henriikka Harinen
Anastasia Hartikainen
Heikki Heinonen
Tuisku Hiltunen
Sonja Hyytiäinen
Anthoni Hætta
Matida Jammeh
Inka Jerkku
Emmi Kataja
Veera Krouglov
Jassir Kuronen
Alina Lampinen
Pihla Lappalainen
Pauliina Latva
Liisa Lehtimäki
Emilia Linnavuori
Niko Moisas
Emilio Mäkipää
Anastasia Dea Maria Poljatschenko
Minna Pyykkönen
Hertta Ratilainen
Säde Rinne
Nita Saastamoinen
Emma Sarpaniemi
Hermann Sebastian Schultz
Eliel Tammiharju/ taiteilijanimi: KEliel
Ananya Tanttu
Tarina Tommiska
Lumi Tuomi
Niko Vastamäki
Léda Vesmanen
Jade Vesto
Mikaela Välipakka
Sanni Weckman