Kesäisin Amos Andersonin Museo Laajenee Kemiön Söderlångvikiin

Söderlångvikin museo on taide- ja henkilöhistoriallinen museo, joka sijaitsee Amos Andersonin (1878–1961) entisessä kesäasunnossa Dragsfjärdissä Kemiönsaaren eteläisellä puolella, kauniilla paikalla syvän Söderlångvikin lahden pohjukassa. Museoon on sijoitettu osa Amos Andersonin yksityisestä taidekokoelmasta ja huonekaluista. Painopiste on 1900-luvun alkupuolen suomalaisessa taiteessa. Noin sadan maalauksen lisäksi esillä on pienoisveistoksia ja grafiikkaa.

Söderlångvikin museo avattiin vuonna 1965 ja on auki yleisölle kesäisin. Vanhassa navetassa sijaitsee erillinen taidenäyttelyille varattu galleriatila. Samassa rakennuksessa toimii myös kahvila, jossa myös järjestetään näyttelyitä. Kahvilan yhteydessä on paikallisten käsityöläisten puoti ja rakennuksen ulkopuolella myydään tilalla kasvatettuja kukkia ja puutarhatuotteita.

Päärakennuksen alakerroksessa on pitkä rivi huoneita, joista on kaunis näköala Paul Olssonin 1930-luvun lopulla suunnittelemaan puistoon. Sisustus eriytyy myös 1930-luvulta, yleissävyltään se on persoonalliseen klassinen. Huonekalut ovat sekä antiikkia että 1900-luvun alun tyylihuonekaluja. Länsisiivessä sijaitsevan salongin sisustus edustaa lähinna kustavilaista tyyliä. Vastapäisessä siivessä on suuri ruokasali, jonka ruokapöydän ympärille mahtuu 34 vierasta. Talon keskiakselilla on eteinen ja valoisa pylväshalli. Alakerrassa on lisäksi pieni ruokasali ja läntisessä siivessä vierashuoneita. Musiikkihuoneessa esillä oleva valokuvanäyttely kertoo Amos Andersonin elämästä ja henkilöhistoriasta.

Eteishallista päästään toisen kerroksen avoimeen olohuoneeseen, jossa säilytetään Amos Andersonin kirjastoa. Yläkerrassa on myös vierashuone, työhuone ja Amos Andersonin vaatimaton makuuhuone.

Vuonna 1927 Söderlångvikin kartano siirtyi silloiselta omistajaltaan, Taalintehtaan osakeyhtiöltä päätoimittaja Amos Andersonille. Kemiönsaarelle, lähelle synnyinseutuaan, hän perusti itselleen toisen kodin, missä hän oleskeli paljon vapaa-aikoinaan ja vietti viimeiset elinvuotensa. Kun hän osti Söderlångvikin paikalla oli 1800-luvun jälkipuoliskolla hirsistä rakennettu yksikerroksinen talo. Päärakennus kunnostettiin arkkitehti W.G. Palmqvistin piirustusten mukaan 1934–1935. Taloon lisättiin toinen kerros hirsistä ja se rapattiin valkoiseksi. Siihen tuli yksitoista huonetta ja keittiö. Vuosina 1937–38 talon molemmille sivuille liitettiin tiilestä rakennetut yksikerroksiset siivet. Talon pituus on 47 metriä ja pinta-ala 560 neliömetriä.

Amos Anderson toivoi myös, että hänen kesäasuntonsa toimisi yleisölle avoimena museona. Yhdistys vastaa nykyään tilan metsäalueista, viljelyksistä ja puutarhasta. Sillä on maita Kemiönsaaressa, Västanfjärdissä ja Paraisilla noin 6 600 hehtaaria, josta viljeltyä maata on vain noin 170 hehtaaria, loput ovat enimmäkseen metsää. Suomen toiseksi suurimpaan omenaviljelykseen on varattu Söderlångvikissa ja Tolfsnäsissä noin 23 hehtaaria. 13 000 omenapuusta noin 5 500 on Söderlångvikissa. Tila tuottaa myös tomaatteja ja kukkia.

Vieraile Söderlångvikissä
soderlangvik.fi

Amos Andersonin Kokoelmissa On Yli 6000 Teosta

Amos Andersonin taidemuseon kokoelmat ovat yksi Suomen suurimpia yksityisiä taidekokoelmia. Ne käsittävät nykyään noin 6000 teosta, etupäässä maalauksia, veistoksia, piirustuksia, grafiikkaa ja valokuvia. Museo on pitkälti erikoistunut suomalaiseen modernismiin ja nykytaiteen eri ilmenemismuotoihin. Lisäksi kokoelmiin kuuluu tekstiilitaidetta, huonekaluja sekä lasi- ja keramiikkaesineitä lähinnä Amos Andersonin (1878-1961) kodista.

Amos Andersonin oma kokoelma koostui 250 maalauksesta ja veistoksesta sekä grafiikasta ja mitalitaiteesta. Osa tästä vanhemman taiteen kokoelmasta on esillä museossa hänen entisen Helsingin kotinsa viidennen kerroksen työhuoneessa, salongissa ja kappelissa sekä Söderlångvikin museossa Kemiönsaaressa. Kokoelmien erikoisuutena on eurooppalaisen vanhan sakraalin taiteen kokoelma, josta on aina valikoima pysyvästi esillä.

Kokoelmillaan museo ei ole pyrkinyt antamaan kaikenkattavaa ja aukotonta kuvaa taiteen kehityksestä, vaan on syventynyt tiettyihin ilmiöihin, kausiin ja taiteilijoihin. Vuosisadan alun ja puolivälin taide mm. Marraskuun ryhmän maalauksia ja varhainen modernismi yleensäkin muodostavat tärkeän painopistealueen. Valtaosa kokoelmista on kuitenkin toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta. Hankinnoissaan museo on keskittynyt erityisesti uuteen ja ajankohtaiseen taiteeseen.

Omien ostojen lisäksi museo on saanut vuosien varrella useita lahjoituksia. Felix Nylundin veistoksia, maalauksia ja piirustuksia sekä Birger Carlstedtin maalauksia ja satoja luonnoksia sisältävät lahjoituskokoelmat ovat merkittävällä tavalla vaikuttaneet museon ilmeeseen ja toimintaan. Lisäksi Sigurd Frosteruksen kokoelma ja muita yksittäisiä taideteoksia ovat museossa pysyvästi deponoituina.
Selaa kokoelmia

Museon Henkilökunta

Amos Andersonin Museon Ja Söderlångvikin Sekä Niiden Kokoelmat Omistaa Ja Niitä Ylläpitää Föreningen Konstsamfundet

Amos Anderson perusti Föreningen Konstsamfundetin vuonna 1940 ja määräsi testamentissaan yhdistyksen ainoaksi perillisekseen. Konstsamfundetin pääasialliseen toimintaan kuuluu suomenruotsalaisen kulttuurin eri alojen, kuten musiikin, kirjallisuuden, kuvataiteen ja teatterin tukeminen ja edistäminen. Konstsamfundet tukee myös ammattikoulutusta sekä ruotsinkielisiä sanoma- ja aikakauslehtiä. Amos Andersonin toiveen mukaisesti Konstsamfundet ylläpitää Amos Andersonin taidemuseota Helsingissä sekä Söderlångvikin museota entisessä kesäasunnossaan Kemiönsaaren kunnassa.

Konstsamfundet.fi