Vapaa julkaistavaksi heti

Uusi Amos on Amos Rex

12.1.2016

Lasipalatsiin rakennettavan uuden Amos Andersonin taidemuseon nimeksi tulee Amos Rex.

Maan alle sijoittuvan taidemuseon rakennustyöt on aloitettu tänään kaivamalla ensimmäiset kauhalliset maata Lasipalatsin aukiolta.

– Lasipalatsin Amos Rex on eri taidemuseo kuin Yrjönkadun Amos Andersonin taidemuseo. Vanha Lasipalatsi ja siihen kuuluva perinteikäs elokuvateatteri Rex ovat olennainen osa uutta museota. Lisäksi Rexin hieno, suojeltu valomainos hallitsee Lasipalatsin kattonäkymää tulevaisuudessakin. Silläkin on merkitystä että Amos Rex toimii sellaisenaan eri kielillä. Lisäksi Amos Rex kuulostaa hauskalta, taidemuseon johtaja Kai Kartio perustelee uutta nimeä.

Lasipalatsin liiketilojen peruskorjaus kestää noin vuoden. Aukion alle rakennettavan näyttelytilan ja Lasipalatsin museotilojen osalta työt jatkuvat vuoden 2018 puolelle. Kaivinkoneen ohjaimissa istunut Konstsamfundetin toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh perustelee panostusta uuden taidemuseon rakentamiseen liikemies ja mesenaatti Amos Andersonin (1878-1961) Konstsamfundetille määrittelemällä tehtävällä:

– Konstsamfundetin sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoitus on ylläpitää Amos Andersonin taidemuseota Helsingissä ja Söderlångvikin museota Kemiönsaarella. Näin ollen museon kehittäminen on Amoksen hengen mukaista, Bergh toteaa.

Uuden taidemuseon on suunnitellut arkkitehtitoimisto JKMM Asmo Jaaksin johdolla. Museon rakentamisesta vastaa kiinteistöyhtiö Helsingin Lasipalatsi, jonka osakkaita ovat Föreningen Konstsamfundet ja Helsingin kaupunki. Syntyvistä kustannuksista vastaa kokonaisuudessaan Konstsamfundet. Uuteen taidemuseoon odotetaan yli 100 000 vuosittaista kävijää.

  • Museonjohtaja: Kai Kartio 050 562 1145