Uusi Amos Andersonin taidemuseo on Amos Rex

Amos Rex on risteys, jossa kohtaavat aikakaudet, ilmiöt ja ihmiset. Amos Rex on erityisesti paikka nuorille. Se on taidemuseo, jossa visuaalista kulttuuria tuodaan esille ilman raja-aitoja ja arvottamista. Amos Rexissä elämykset tehdään yhdessä!

Miksi museo vaihtaa nimeä?

Lasipalatsin Amos Rex on eri taidemuseo kuin Yrjönkadun Amos Andersonin taidemuseo. Vanha Lasipalatsi ja siihen kuuluva perinteikäs elokuvateatteri Rex ovat olennainen osa uutta museota. Rexin hieno, suojeltu valomainos hallitsee Lasipalatsin kattonäkymää ja Amos Rex toimii sellaisenaan eri kielillä. Lisäksi Amos Rex kuulostaa hauskalta!

Miksi Amos Rex rakennetaan juuri Lasipalatsiin?

Lasipalatsi on upea, kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus, joka sijaitsee Suomen parhaalla paikalla Helsingin ydinkeskustassa. Se tarjoaa Amos Rexille mahdollisuuden tuoda taide ihmisten keskelle ja toteuttaa uudenlainen, avoin taidemuseo. Lisäksi Amos Rexin toteuttaminen Lasipalatsin yhteyteen takaa arvorakennukselle elinvoimaisen tulevaisuuden.

Ketkä ovat hankkeen takana?

Amos Rexin toteuttamisesta vastaa suomalainen Föreningen Konstsamfundet, jonka keskeisenä tehtävänä on ylläpitää taidemuseota sekä tukea kulttuuria ja taide-elämää. Konstsamfundet vastaa myös uuden taidemuseon ylläpidosta.

Kuka museon on suunnitellut ja kuka rakentaa sen?

Museon on suunnitellut arkkitehtitoimisto JKMM Arkkitehdit, pääarkkitehtinaan Asmo Jaaksi. Museon rakentamisesta vastaa Haahtela-rakennuttaminen Oy kiinteistöosakeyhtiö Glaspalatset i Helsingfors Ab:n toimeksiannosta.

Mikä on Helsingin kaupungin rooli hankkeessa?

Ilman Helsingin kaupunkia tämä hanke ei olisi ollut mahdollinen. Kaupunki on suhtautunut ehdotukseen alusta asti kiinnostuneesti ja etsinyt yhdessä ratkaisuja. Osana kokonaisuutta kaupunginvaltuusto päätti siirtää Lasipalatsin uudelle kiinteistöyhtiölle, jonka omistajia ovat Konstsamfundet ja kaupunki yhdessä. Kaupunki hallinnoi jatkossakin Lasipalatsissa sijaitsevia liiketiloja. Kaupunginvaltuusto on myös hyväksynyt asemakaavan muutoksen, joka mahdollistaa taidemuseon rakentamisen lasipalatsin yhteyteen. Olemme kiitollisia siitä, että Helsingin kaupunki teki näin mahdolliseksi taidemuseohankkeen, joka koituu kaikkien kaupunkilaisten iloksi.

Mitä hyötyä uudesta taidemuseosta on Helsingille ja helsinkiläisille?

Uusi taidemuseo on keskellä elämää ja avoin kaikille. Se tarjoaa uudenlaisen kohtaamispaikan kaupungin sydämeen, lisää Helsingin vetovoimaa kulttuurikaupunkina ja matkailukohteena sekä voimistaa kaupungin keskustaa. Taidemuseo on yksityinen investointi, joka on kaikkien kaupunkilaisten hyödyksi.

Mitä uusi kokonaisuus sisältää?

Uuteen kokonaisuuteen kuuluvat Lasipalatsin aukion alle rakennettavat uudet laajat näyttelytilat, sekä sisäänkäynti, aulatila palveluineen ja Bio Rex Lasipalatsin pohjoispäässä. Lasipalatsin nykyiset tilat ja toiminnot säilyvät lähes muuttumattomina, ja tilat kunnostetaan huolella. Myös Lasipalatsin aukion monipuolisen käytön edellytyksiä parannetaan rakennustöiden yhteydessä.

Miksi Amos Rex rakennetaan maan alle?

Sijainti maan alla sopii erinomaisesti näyttelytiloille. Maan alla on toimintaan sopivat vakaat olosuhteet, ja luonnonvalon määrää on helppo säädellä. Lasipalatsin aukiolle ei voi rakentaa maan päälle, mikä on yksi syy paikan valintaan.

Mitä Lasipalatsin nykyisille tiloille tapahtuu?

Lasipalatsin nykyiset tilat säilyvät pääasiassa entisellään. Noin puolet Lasipalatsin tiloista siirtyvät osaksi taidemuseota. Vanhasta Bio Rex -elokuvateatterista auloineen tulee osa taidemuseota. Suurin osa liiketiloista ja ravintoloista pysyy entisellään, ja ne sopivat hyvin yhteen taidemuseon kanssa. Bio Rexin elokuvafestivaalitoiminta jatkuu.

Mitä vanhalle Amos Andersonin museolle tapahtuu?

Amos Andersonin kotimuseo Yrjönkadulla säilyy ja on edelleen auki yleisölle. Muut Yrjönkadun vanhat tilat vuokrataan eteenpäin.

Miten hanke edistää Suomen taide-elämää?

Amos Rex tarjoaa uuden, nykyaikaisen taidemuseon ja monipuolisen näyttelykeskuksen. Se laajentaa yhteistyötä suomalaisten taiteilijoiden kanssa. Amos Rex tuo esiin uutta taidetta, uusia sisältöjä ja uusia kokemuksia.

Miten rakentaminen etenee?

Amos Rexin rakennustyöt alkoivat tammikuussa 2016. Lasipalatsin peruskorjaus valmistuu helmikuussa 2017, jonka jälkeen liiketilat palaavat käyttöön. Aukion alle rakennettavan näyttelytilan ja Lasipalatsin museotilojen osalta työt jatkuvat vuoden 2018 puolelle. Bio Rex avaa ovensa keväällä 2018 ja varsinainen taidemuseo avataan elokuussa 2018.

Häiritseekö rakentaminen liikennettä ja kulkua alueella?

Rakentamisen aikana liikennettä ja kulkua joudutaan järjestelemään, kuitenkin niin, että rakentamisesta on mahdollisimman vähän häiriötä. Työmaa-alueen koko pienenee rakennustöiden edetessä.

Kuka maksaa Amos Rexin rakentamisen ja mistä rahat tulevat?

Rakentamisen ja museon tulevan ylläpidon maksaa Föreningen Konstsamfundet. Tarvittavat varat tulevat sen oman toiminnan tuotoista ja tarvittavista rahoitusjärjestelyistä.

Kuka vastaa Amos Rexin näyttelytoiminnasta?

Toiminnasta vastaa Konstsamfundetin tytäryhtiö Amos Anderson Glaspalatset Ab.

Milloin Amos Rex avataan yleisölle?

30.8.2018.

Kuinka paljon Amos Rexiin odotetaan kävijöitä?

Uusi sijainti ja laajeneva toiminta tuovat museolle varmasti uusia kävijöitä. Uskomme, että ainakin 100 000 vuosikävijän raja on saavutettavissa.