Föreningen Konstsamfundet ehdotti syyskuussa 2013 Helsingin kaupungille uuden taidemuseon rakentamista Lasipalatsiin ja Lasipalatsin aukiolle. Toukokuussa 2014 Helsingin kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti hyväksyä hankkeen edellyttämän uuden kiinteistöyhtiön perustamisen ja Lasipalatsin rakennuksen siirron kiinteistöyhtiölle. Amos Rexin rakennustyöt alkoivat tammikuussa 2016.

Taidemuseolle rakennetaan ajanmukaiset näyttelytilat suurimmaksi osaksi Lasipalatsin takana olevan aukion alle. Varsinaisen Lasipalatsin pohjoisosaan tulee museon sisäänkäynti, aula ja muita tiloja. Suojeltu kiinteistö ei muutu ulkoisesti. Lasipalatsin liiketilojen peruskorjaus valmistui helmikuussa 2017. Aukion alle rakennettavan näyttelytilan ja Lasipalatsin museotilojen osalta työt jatkuvat vuoden 2018 puolelle.

Suurin osa Lasipalatsin nykyisistä toiminnoista, muun muassa ravintola, kahvilat ja katutason pienet liiketilat, säilyvät entisellään. Bio Rexin tilat liitetään uuden taidemuseon yhteyteen.

Kyse on uudenlaisesta museosta, taiteelle omistetusta tilasta, johon on helppo tulla ja jossa on mukavaa olla, joka muuntautuu moneksi, joka on avoin kokeiluille ja uudenlaisille yhteistyömuodoille.

Viisikymmentä vuotta Suomen suurimpana yksityisenä taidemuseona toimineelle Amos Andersonin taidemuseolle Amos Rex merkitsee mahdollisuutta toiminnan uudistamiseen ja yleisöpohjan laajentamiseen.

Arkkitehtitoimisto JKMM:n suunnittelema uusi taidemuseo kunnioittaa Lasipalatsin henkeä tuoden samalla oman lisänsä Lasipalatsin aukiolle. Taidemuseon rakentamisen yhteydessä suojeltu rakennus kunnostetaan hellävaraisesti takaisin loistoonsa.

Uudesta taidemuseosta tulee kulttuurikeskus, joka koostuu vanhasta Lasipalatsista, osanaan elokuvateatteri Bio Rex, Lasipalatsin aukion alle sijoittuvasta 2000 neliön näyttelytilasta, sekä muista talon toimijoista. Taidemuseon ytimen muodostavasta näyttelysalista on suunniteltu moneksi muuttuva ja Suomessa ainutlaatuinen tila uusille ja myös tuleville taidevirtauksille. Elokuvateatteri Bio Rex tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia toimia kuvataiteiden ja elokuvan risteämiskohdissa. Rex on jatkossakin monen elokuvafestivaalin koti.

Uuden museon toiminnan perusajatuksena on lähestyttävyys ja yleisötyö. Nuoriso on museon tärkeimpiä kohderyhmiä.

Amos Andersonin taidemuseon siirtyminen uusiin tiloihin Lasipalatsiin vahvistaa tuntuvasti Helsingin keskustan kulttuuritarjontaa ja Helsingin asemaa kansainvälisenä kuvataidekaupunkina.

Taidemuseon rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa kokonaisuudessaan suomalainen Föreningen Konstsamfundet. Uusi taidemuseo aukeaa elokuussa 2018.

Konstsamfundet

Liikemies ja mesenaatti Amos Anderson (1878–1961) perusti Föreningen Konstsamfundetin tukemaan mm. taiteita ja edistämään taiteen harrastusta Suomessa.

Kysymyksiä ja vastauksia uudesta Amos Andersonin taidemuseosta

Usein kysyttyä