Nyt Alkaa Tapahtua!

Amos Andersonin uuden taidemuseon suunnittelu etenee

Lue Lisää

Uusi Amos Lasipalatsiin

Ydinkeskustan funkkismaamerkkiin ja sen alle 10 000 neliötä taiteelle ja elämyksille.

Rakennustyöt alkavat syksyllä 2015 ja uusi museo aukeaa vuoden 2018 alussa.

Tutustu Suunnitelmaan

Amos Anderson on yksityinen taidemuseo Helsingin keskustassa

Yrjönkatu

Forumin korttelissa sijaitseva Amos Andersonin taidemuseo sijaitsee Amos Andersonin (1878–1961) vuonna 1913 rakennuttamassa yksityistalossa, joka hänen kuolemansa jälkeen muutettiin museoksi. Amos Andersonin taidemuseo tunnetaan monipuolisesta ja vaihtelevasta näyttelytoiminnastaan sekä laajasta modernin taiteen kokoelmastaan.

Yrjönkatu

amos anderson Söderlångvik

Söderlångvikin museo on taide- ja henkilöhistoriallinen museo, joka sijaitsee Amos Andersonin (1878–1961) entisessä kesäasunnossa Kemiönsaaressa, kauniilla paikalla syvän Söderlångvikin lahden pohjukassa. Museoon on sijoitettu osa Amos Andersonin yksityisestä taidekokoelmasta ja huonekaluista.

Söderlångvik

Kokoelmissamme on noin 6000 teosta

Amos Andersonin taidemuseon kokoelmat ovat yksi Suomen suurimpia yksityisiä taidekokoelmia. Ne käsittävät nykyään noin 6000 teosta, etupäässä maalauksia, veistoksia, piirustuksia, grafiikkaa ja valokuvia. Sigurd Frosteruksen (1876-1956) taidekokoelma, jonka omistaa hänen nimeään kantava säätiö, on ollut vuodesta 1994 pysyvästi talletettuna Amos Andersonin taidemuseossa.

Tutustu kokoelmiimme

Sijaitsemme Helsingin keskustassa, Forumin takana.

Kesäisin löydät meidät myös Söderlångvikista Kemiönsaaresta.

Yrjönkadulla vaihtuvia näyttelyitä, kokoelmia sekä Amoksen kotimuseo

Amos anderson oli aamupäivällä määrätietoinen liikemies, iltapäivän ja illan tullen tunteikas seuraihminen, taiteiden ja kulttuurin ystävä.

Amos Anderson

Kemiöläinen Amos Anderson (1878–1961) aloitti uransa liikemiehenä ja teollisuusyrittäjänä. Hän perusti talouslehtiä, mainostoimiston ja kirjapainon.
Andersonista tuli Suomen suurin litografisen alan yrittäjä ja hän osti Hufvudstadsbladetin ja iltapäivisin ilmestyneen Svenska Pressenin.

Vuonna 1913 Anderson rakennutti rakennutti itselleen Yrjönkadulle asuin- ja toimistorakennuksen, jossa Amos Andersonin taidemuseo nykyään sijaitsee. 1920-luvulla hän omisti jo suuren osan nykyisestä Forumin korttelista.

Amos Anderson toimi poliitikkona ja hänen ystäväpiiriinsä kuuluivat presidentit P.E. Svinhufvud ja Kyösti Kallio. Vuonna 1940 hän lahjoitti Suomen valtiolle Meilahdessa sijaitsevan Tamminiemen huvilan tasavallan presidentin asunnoksi.

Anderson toimi mesenaattina usealle taholle ja mm. rahoitti Ruotsalaisen teatterin korjaustyöt jan huomattavan osan Taidehallin rakentamisesta. Myös Åbo Akademin monet hankkeet rahoitettiin hänen tuellaan.

Tutustu Amos Andersoniin
Amos Anderson Heidi Elmgrenin ja Thea Oljelundin seurassa syyskuussa 1956.
Amos Anderson ja Presidentti Urho Kekkonen Amoksen 80-vuosipäivänä.