Amos Rex Lasipalatsiin

Ydinkeskustan funkkismaamerkkiin ja sen alle uusi taidemuseo ja 10 000 neliötä taiteelle ja elämyksille.

Rakennustyöt alkoivat vuoden 2016 alussa ja uusi museo aukeaa elokuussa 2018.

Tutustu Amos Rexiin

KESÄISIN AMOS ANDERSONIN MUSEO LAAJENEE SÖDERLÅNGVIKIIN

Söderlångvikin museo on taide- ja henkilöhistoriallinen museo, joka sijaitsee Amos Andersonin (1878–1961) entisessä kesäasunnossa Kemiönsaaressa, kauniilla paikalla syvän Söderlångvikin lahden pohjukassa. Museoon on sijoitettu osa Amos Andersonin yksityisestä taidekokoelmasta ja huonekaluista.

Söderlångvik

Kokoelmissamme on noin 6000 teosta

Amos Andersonin taidemuseon kokoelmat ovat yksi Suomen suurimpia yksityisiä taidekokoelmia. Ne käsittävät nykyään noin 6000 teosta, etupäässä maalauksia, veistoksia, piirustuksia, grafiikkaa ja valokuvia. Sigurd Frosteruksen (1876-1956) taidekokoelma, jonka omistaa hänen nimeään kantava säätiö, on ollut vuodesta 1994 pysyvästi talletettuna Amos Andersonin taidemuseossa.

Tutustu kokoelmiimme

Kesäisin löydät meidät myös Söderlångvikista Kemiönsaaresta.

Amos anderson oli aamupäivällä määrätietoinen liikemies, iltapäivän ja illan tullen tunteikas seuraihminen, taiteiden ja kulttuurin ystävä.

Amos Anderson

Amos Anderson (1878–1961) aloitti uransa liikemiehenä ja teollisuusyrittäjänä Helsingissä 1900-luvun alussa. Hän perusti talouslehtiä, mainostoimiston ja kirjapainon. Pian Andersonista tuli Suomen suurin litografisen alan yrittäjä ja hän osti Hufvudstadsbladetin ja iltapäivisin ilmestyneen Svenska Pressenin.

Vuonna 1913 Anderson rakennutti itselleen Yrjönkadulle asuin- ja toimistorakennuksen, jossa Amos Andersonin taidemuseo nykyään sijaitsee. 1920-luvulla hän omisti jo suuren osan nykyisestä Forumin korttelista.

Amos Anderson toimi poliitikkona ja hänen ystäväpiiriinsä kuuluivat presidentit P.E. Svinhufvud ja Kyösti Kallio. Vuonna 1940 hän lahjoitti Suomen valtiolle Meilahdessa sijaitsevan Tamminiemen huvilan tasavallan presidentin asunnoksi.

Amos Anderson toimi mesenaattina usealle taholle ja mm. rahoitti Ruotsalaisen teatterin korjaustyöt ja huomattavan osan Helsingin Taidehallin rakentamisesta. Myös Åbo Akademin monet hankkeet rahoitettiin hänen tuellaan.

Vuonna 1940 Amos Anderson perusti yhdistyksen nimeltä Föreningen Konstsamfundet, jonka hän testamentissaan määräsi ainoaksi perijäkseen. Hänen toivomuksestaan Konstsamfundet ylläpitää hänen nimeään kantavaa taidemuseota ja myös Söderlångvikin museota hänen entisessä kesäpaikassaan.

Tutustu Amos Andersoniin
Amos Anderson in the company of Heidi Elmgren and Thea Oljelund in September 1956.
Amos Anderson ja Presidentti Urho Kekkonen Amoksen 80-vuotispäivänä.